Bitcoin-uitwisselingen zouden binnenkort gegevens over het witwassen van geld in het Verenigd Koninkrijk kunnen delen.

In het laatste voorstel met betrekking tot Bitcoin- en crypto-bedrijven, zei de Britse financiële toezichthouder, de Financial Conduct Authority, dat alle bedrijven verplicht zouden zijn om rapporten over mogelijk witwassen van geld te delen.

Bitcoin onder de scanner

Volgens een document van 24 augustus is de FCA van plan om in het Verenigd Koninkrijk gevestigde cryptofirma’s wettelijk te verplichten om verdachte transacties en rekeningen die onder de vlag van het witwassen van geld vallen, te delen. Alle bedrijven zullen onder deze bevoegdheid vallen als het voorstel wordt aangenomen.

Het voorstel is een uitbreiding van een wet van 2016 voor financiële ondernemingen – dat dergelijke ondernemingen noodzakelijkerwijs documenten moeten opstellen en indienen over mogelijke witwaspraktijken op klantenrekeningen.

En in het nieuwe document, omvat het alle crypto firma’s, „cryptoasset exchange providers en custodian wallet providers moeten de FCA voorzien van een rapport over hun financiële criminaliteitsrisico’s, ongeacht hun totale jaarlijkse inkomsten,“ zegt het.

Sommige van de punten omvatten firma’s die rekeningen markeren die afkomstig zijn uit „risicovolle“ regionale jurisdicties die verband houden met het witwassen van geld en belastingontduiking. Meer redenen zijn onder meer het aantal klanten dat „weigerde of wegging om redenen van financiële criminaliteit“, en „de top drie van meest voorkomende fraudegevallen“.

Eventuele aanvullende gegevens die worden opgevraagd, zouden de lange lijst van verplichtingen die door verschillende regelgevende instanties aan cryptokredietvennootschappen worden opgelegd, aanvullen.

Eerder dit jaar lanceerde de Europese Unie de vijfde anti-witwasrichtlijn (AMLD5), die cryptocrpuitgeverijen wettelijk verplicht om in contact te treden met de toezichthouders om het witwassen van geld tegen te gaan.

Voorlopig is het Britse voorstel nog in ontwikkeling. De regelgever vraagt om commentaar tot 23 november en is van plan een beleidsverklaring te publiceren, maar niet voor het eerste kwartaal van 2021.

Cryptotransacties voldoen aan een wettelijk blok

Alle crypto-bedrijven zullen informatie verstrekken vanaf hun volgende boekhoudkundige referentiedatum na 10 januari 2022. Interessant is dat Bitcoin- en crypto-bedrijven een cut-off hebben van 10 januari 2021 om hun bedrijf te registreren bij de FCA, dus het voorstel treedt een dag later in werking.

Waarom zijn de data zo dichtbij? Het is om ervoor te zorgen dat de FCA voldoende gegevens heeft voordat het tijd, middelen en mankracht in „bedrijven die activiteiten uitvoeren die potentieel hogere [witwas]risico’s met zich meebrengen“ giet.

De zorgen van het Verenigd Koninkrijk komen omdat de meeste cryptocentrische bedrijven – zoals populaire Bitcoin beurzen en portemonnees, geregistreerd zijn in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, maar over de hele wereld actief zijn.

Maar voor de FCA betekent „werkt“ juridisch gezien „waar het bedrijf zaken doet of een fysieke aanwezigheid heeft via een rechtspersoon“, waardoor alle bedrijven onder hun bevoegdheid vallen.

De stap volgt op een eerdere Financial Action Task Force, een internationale waakhond voor financiële criminaliteit – een aanbeveling dat alle crypto-bedrijven regelmatig informatie over hun klanten moeten delen bij het verwerken van overdrachten, zelfs naar andere crypto-bedrijven.

Tot zover de privacy en decentralisatie – de wet slaat uiteindelijk aan.